Γκαλερί

Η Κυρά του Φαναριού

Γύρω στο 2006 ήρθε η ώρα για το πρώτο του σημαντικό έργο, το “Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ”, που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στα διαλείμματα ανάμεσα στο μαγείρεμα και το σερβίρισμα. Ένας έμπορος αυτοκινήτων από την Αθήνα, προφανώς φίλος της τέχνης, αναγνώρισε το ταλέντο του Νίκου και του προσέφερε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για αυτό του το έργο. Όμως αυτός αρνήθηκε: «Το πρώτο του παιδί δεν το πουλάει κανείς».
Η αρχική ονομασία του έργου “Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ” ήταν Καλλίστη, η ωραιοτέρα όλων, σύμφωνα με το αρχαίο ελληνικό όνομα του νησιού, πριν από τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου τη δεύτερη χιλιετία π.χ., όταν το ηφαίστειο ήταν ακόμη τέλειο και θύμιζε ένα Φουτζιγιάμα που ορθώνεται μέσα από το Αιγαίο. Αυτό το έργο αποτέλεσε την αιτία να αντιμετωπίζεται ο Νίκος με περισσότερη σοβαρότητα. Οι πρώτες παιχνιδιάρικες προσπάθειες μετατράπηκαν σε επαγγελματικότητα και πάθος.
Λίγα λόγια για το ίδιο το έργο: Ο φάρος τοποθετήθηκε πριν από δεκαετίες από το λιμεναρχείο σε περίοπτη θέση στη Σαντορίνη, σε σημείο όπου η ανοιχτή θάλασσα χύνεται προς την Καλδέρα. Εκείνο το σημείο ήταν πάντα μία από τις δημοφιλέστερες θέσεις για τους ψαράδες στη Σαντορίνη, εξαιτίας των διαφόρων ρευμάτων και θερμοκρασιών στο νερό, λόγω του πλούτου του σε θρεπτικά στοιχεία. Είναι το σημείο όπου ο Νίκος κυνήγησε αμέτρητες φορές με ψαροντούφεκο μεγάλα ψάρια και όπου η ψυχή του έριξε άγκυρα.
Η γυναικεία φιγούρα που είναι προσκολλημένη στο βράχο συμβολίζει την ελπίδα και την ασφάλεια των ψαράδων και ναυτικών. Φέρει ελπίδες για καλές ψαριές και ασφαλή επιστροφή – προστάτιδα του νησιού και των παιδιών της που λείπουν στη θάλασσα για να κερδίσουν το ψωμί τους. Σαν ακρόπρωρο τοποθετημένο στο βράχο του Ακρωτηρίου αποτελεί μέρος του νησιού, άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό, προσωποποίηση του λίθινου «πλοίου» που φέρει το όνομα «Σαντορίνη».
Η μορφή του έργου ακολουθεί το εξωτερικό σχήμα της πέτρας. Η πέτρα στενεύει στο πάνω μέρος και σχηματίζει ένα μυτερό τελείωμα. Αυτό το σχήμα οδήγησε στην εικόνα του φάρου. Τα απότομα σκαλοπάτια στο πλάι και στο πίσω μέρος του φάρου οδηγούν στον εξώστη. Ο θεατής αναρριχάται, ας πούμε, στην ωραία γυναίκα και καταλήγει στην κορυφή, όπου βρίσκεται η διαφώτιση, το φως του Ακρωτηρίου, ο γέρικος και ανεμοδαρμένος βράχος των ναυτικών.

Επικοινωνία

Ακρωτήρι, Σαντορίνη, Ελλάδα

[email protected]

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα - Πέμπτη 11:30 - 22:00

Παρασκευή - Σάββατο 11:30 - 24:00

Κράτηση

Τηλ: +30 2286082764

Κινητό: +30 6976302204

Find Us